Για την πλοήγηση

header image

Γρίπη - Κοινό Κρυολόγημα


Γρίπη

Τι είναι η γρίπη;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η γρίπη προσβάλλει περίπου το 5-15% του παγκόσμιου πληθυσμού και προκαλεί σοβαρή ασθένεια μέχρι και σε 5 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο. Οι θάνατοι για τους οποίους ευθύνεται είναι μεταξύ 250.000 και 500.000 κάθε χρόνο, παγκοσμίως.

Επισκόπηση
Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη των πνευμόνων και των ανώτερων αεραγωγών που προκαλείται με μόλυνση από έναν από τους τρεις ιούς της γρίπης, A, B ή C. Ο ιός μεταδίδεται σε σταγονίδια σάλιου που αποβάλλονται με το βήχα ή το φτάρνισμα στον αέρα από τα προσβεβλημένα άτομα.

Μετά από μία σύντομη περίοδο επώασης (1-4 ημέρες), αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα, συχνά αρκετά απότομα. Τα άτομα συνήθως μεταδίδουν την ασθένεια για μία ημέρα περίπου πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και συνεχίζουν να τη μεταδίδουν για 5 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι ίσως να μεταδίδουν την ασθένεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα άτομα που μεταδίδουν την ασθένεια θα πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα μέχρι να νιώσουν καλύτερα.

Οι επιδημίες γρίπης συνήθως ξεσπούν τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο – Απρίλιο στο βόρειο ημισφαίριο) εξαιτίας των συνθηκών ψύχους και υγρασίας που επιτρέπουν στον ιό να επιβιώσει περισσότερο έξω από τον οργανισμό. Στα ισημερινά κλίματα, αυτό το εποχικό φαινόμενο είναι λιγότερο έντονο.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα συνήθως κλιμακώνονται μετά από 2-3 ημέρες και διαρκούν 5-8 ημέρες. Τα συμπτώματα γρίπης είναι πιθανό να παραγνωριστούν ως αυτά σοβαρού κρυολογήματος. Τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς αλλά η γρίπη έχει μεγαλύτερη επίπτωση στους πνεύμονες και συνδέεται με σοβαρότερη γενική νόσηση. Ίσως η ρινική συμφόρηση να είναι λιγότερο έντονη από ότι στο κρυολόγημα.


Βασικά συμπτώματα:

• Υψηλή θερμοκρασία (πυρετός) που αναπτύσσεται γρήγορα (38˚C/ 100,4˚F ή άνω) • Εφίδρωση • Γενική αίσθηση πόνου και ενόχλησης σε όλο το σώμα • Ξηρός, θωρακικός βήχας • Ξηρολαιμία • Φτάρνισμα • Απώλεια όρεξης • Δυσκολία στον ύπνο • Τάση για έμετο και διάρροια (ειδικά στα παιδιά).

Παρόλο που ο πυρετός, η ξηρολαιμία και η γενική αδιαθεσία υποχωρούν μετά από μία εβδομάδα, τα συμπτώματα όπως ο βήχας και η κόπωση ίσως να διαρκέσουν μέχρι και για 3 εβδομάδες.

Πώς αλλάζει η γρίπη;
Ο ιός της γρίπης μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά του συχνά. Συνήθως, αυτές οι αλλαγές είναι μικρές και ο νέος ιός είναι παρόμοιος με τα προηγούμενα μικροβιακά στελέχη. Παρόλο που τα νέα αυτά μικροβιακά στελέχη προκαλούν επιδημίες κάθε λίγα χρόνια, πολλά άτομα θα έχουν κάποια μορφή ανοσοποίησης και έτσι μόνο κάποια μειονότητα θα είναι ευάλωτη στη γρίπη

Περιστασιακά, ο ιός της γρίπης υφίσταται σημαντική αλλαγή με αποτέλεσμα ένα εντελώς νέο μικροβιακό στέλεχος που προκαλεί πανδημία γρίπης. Η πανδημική γρίπη παρατηρείται κάθε λίγες δεκαετίες και μεταδίδεται γρήγορα στις περισσότερες χώρες επειδή οι πληθυσμοί δεν έχουν καμία ανοσοποίηση στα νέα μικροβιακά στελέχη του ιού. Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με την κοινή γρίπη αλλά ενδέχεται να είναι πιο σοβαρά.

Η αυξημένη χρήση αεροπορικών ταξιδιών διευκολύνει τη μετάδοση των ιών σε όλο τον κόσμο με ταχύτερο ρυθμό από ότι θα συνέβαινε στα προηγούμενα ξεσπάσματα.

Ενημερωθείτε σχετικά με την πανδημική γρίπη.

Μελλοντικές επιπλοκές:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι η επόμενη πανδημία γρίπης θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 650.000 άτομα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πιθανό να κινδυνεύουν μεγαλύτερο επειδή διαθέτουν περιορισμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και τα άτομα ίσως να πάσχουν ήδη από ασθένειες λόγω της κακής διατροφής.

Κοινό κρυολόγημα

Είναι πολύ συχνό νόσημα ιδιαίτερα κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες. Είναι λοίμωξη που υποχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι είναι:
Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, η οποία είναι και εξαιρετικά μεταδοτική. Συχνά συγχέεται με τη γρίπη, προκαλείται όμως από διαφορετικούς ιούς και έχει πιο ήπια διαδρομή.
Η μετάδοσή του γίνεται κυρίως με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται από τα πάσχοντα άτομα με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα ή με τη μεταφορά μολυσμένου υλικού με τα χέρια μας.

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν:
Το κοινόκρυολόγημα μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα ιών, μεταξύ των οποίων οι πλέον συχνά εμπλεκόμενοι είναι οι ρινοϊοί. Λόγω του ότι ο ασθενής αναπτύσσει ανοσία μόνον στον ιό από τον οποίον προσβλήθηκε, είναι δυνατόν μέσα στην ίδια εποχή να νοσήσει περισσότερες από μία φορές (προσβολή από διαφορετικό ιό κάθε φορά).

Η πάθηση παρουσιάζει εποχικό χαρακτήρα, με τα περισσότερα περιστατικά να καταγράφονται τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες καθώς και κατά την έναρξη της άνοιξης.

Επιδημιολογικά στοιχεία:
Είναι μία από τις πλέον συχνές λοιμώξεις ανάμεσα στους ενήλικες και τους έφηβους. Στα παιδιά, και ιδιαίτερα σε εκείνα που πηγαίνουν σχολείο, η συχνότητά του είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα:
Το κοινό κρυολόγημα εκδηλώνεται με πονόλαιμο, ρινική καταρροή και συμφόρηση, φτάρνισμα, βήχα, πυρετό, διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης και αίσθημα κακουχίας και αδυναμίας.
Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι τόσο βαριά αλλά ταλαιπωρούν τον ασθενή για όσο διάστημα διαρκούν – μέχρι και 7 έως 10 ημέρες. Σε άτομα που πάσχουν ταυτόχρονα και από άλλα νοσήματα τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι πιο έντονα.
Οι ασθενείς συχνά αναγκάζονται να απουσιάσουν από το σχολείο ή την εργασία τους.

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις:
Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στην κλινική εικόνα του ασθενούς.

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης:
Η θεραπεία στην περίπτωση του κοινού κρυολογήματος είναι συμπτωματική, δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση των ιών που το προκαλούν. Εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων, στόχος είναι και η αποτροπή των πιθανών επιπλοκών της νόσου.
Συστήνονται ανάπαυση, κατανάλωση υγρών, χορήγηση αντιπυρετικών και ενίοτε χρήση αποσυμφορητικών για τη μύτη ή απογχρεμπτικών σκευασμάτων.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος επειδή στοχεύουν στην καταπολέμηση βακτηρίων και όχι ιών.

Ποιες είναι οι επιπλοκές:
Οι επιπλοκές που είναι δυνατόν να παρουσιασθούν είναι ωτίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα ή πνευμονία. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται επιβάλλεται η εξέταση από τον ιατρό για τη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών.

Πώς να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση:
Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών, αερισμός κλειστών χώρων, αποφυγή συγχρωτισμού με πάσχοντα άτομα) αποτελεί την καλύτερη πρόληψη ενάντια στο κοινό κρυολόγημα.
Η πρόγνωση της νόσου είναι άριστη, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν επιπλοκές.